МРТ колінного суглоба: суть методу, показання, переваги методу

Магнітно-резонансна томографія є найбільш безпечним та інформативним способом діагностики суглобів. Процедура не передбачає променевого навантаження, як рентген або комп'ютерна томографія, при цьому якість візуалізації хрящів та зв'язок навіть вища. Все це робить МРТ колінного суглоба найціннішим видом обстеження при травмах та/або різних захворюваннях.

Що видно на МРТ колінного суглоба?

Магнітно-резонансна томографія забезпечує деталізовані знімки внутрішніх структур коліна під різними кутами. В результаті формується тривимірна модель колінного суглоба, на якій видно кістки, сухожилля, хрящі, зв'язки, а також м'язові тканини та судини. МРТ показує навіть незначні ушкодження, які не помітні при рентгені.

Підвищити якість діагностики при МРТ коліна дозволяє застосування контрастної речовини. У результаті пацієнт у багатьох випадках може отримати точний діагноз, уникнувши такої інвазивної процедури, як біопсія.

Які порушення виявляє МРТ колінного суглоба?

За допомогою МРТ виявляються функціональні та структурні патології суглоба, у тому числі:

  • артрити;
  • ушкодження внаслідок травм;
  • остеоартроз;
  • запальні процеси різної природи;
  • вроджені аномалії;
  • розм'якшення хрящів;
  • пухлини та кісти.

Як роблять МРТ колінного суглоба?

Для виконання цієї процедури використовується томограф. У нас у клініці "Доктор Спін" використовується обладнання експертного рівня Philips Intera 1.5 Тесла. Пацієнт лягає на стіл, який засувається в тунель томографа так, щоб коліно опинилося у зоні дії магнітного поля. Під час обстеження потрібно лежати нерухомо, щоби на знімках не було спотворень.

МРТ коліна може проводитись із контрастуванням. Попередньо робляться алергопроби, потім здійснюється сканування без контрасту і після внутрішньовенного введення.

Скільки триває процедура МРТ колінного суглоба?

Зазвичай, така діагностика триває від 30 хвилин до години. Більше часу йде на МРТ суглобів із контрастом.

Як підготуватись до МРТ колінного суглоба?

Спеціальна підготовка до магнітно-резонансної томографії суглобів не потрібна. До кабінету з томографом потрібно входити без будь-яких металевих предметів. Прийом їжі перед обстеженням не регламентований, але загалом краще робити МРТ суглобів натще або через кілька годин.

Що не можна робити перед МРТ коліна?

Суворих заборон перед процедурою немає. Є лише кілька рекомендацій:

  • не приймати їжу, якщо передбачається виконання МРТ з контрастом (радимо записатися на діагностику вранці або подбати про паузу в 6-8 годин після їжі);
  • повідомити лікаря про всі ліки, що приймаються. Деякі можуть негативно позначитися на точності обстеження.

Чи є протипоказання до МРТ колінного суглоба?

Процедура є безпечною та нешкідливою, але деякі протипоказання є, у тому числі перший триместр вагітності, наявність кардіостимулятора або інших електронних пристроїв у тілі (наприклад, інсулінової помпи).

Що краще зробити УЗД чи МРТ колінного суглоба?

МРТ колінного суглоба є більш інформативним, ніж УЗД при обстеженні менісків, зв'язок, сухожиль та нервових закінчень коліна. При цьому і МРТ, і УЗД недостатньо добре діагностують кістки: з цим завданням краще справляється КТ або рентген.

Яка вартість МРТ колінного суглоба у Києві?

Ціна залежить від необхідності використання контрасту і кількості суглобів, що обстежуються. Вартість МРТ колінного суглоба у нас становить 1390 грн., а двох – 2690 грн.

Всі ціни на МРТ коліна


Залишилися питання?

Наші адміністратори дадуть відповідь на будь-яке питання щодо послуги